Upplev Vätterbranterna

Från Tenhult i Småland upp till Omberg i Östergötland löper en bergig förkastningsbrant utmed Vätterns östra stränder. I det kuperade landskapet, som övergår i djupa skogar längre österut, har människan länge levt och verkat. Här möter småskaligt jord- och skogsbruk det storslagna. Rik kultur är inbäddad i fantastisk natur. Här samverkar vi för att bevara och utveckla på ett hållbart sätt.

Finn harmonin

Vätterbranterna är något mer än ett vanligt turistmål. Här finns allt det som kan tillfredsställa en kräsen besökare. Men det är också ett experiment. Kan människor med gemensamma krafter skapa en modell för harmonisk samlevnad med allt som lever? 

Trakterna kring Vätterns sydöstra strand är välbesökta. Särskilt populära mål är pittoreska Gränna och barnfamiljsvänliga Visingsö. Men man ska inte missa resten: Det småkuperade landskapet bortom branterna, vidare österut, är underbara att utforska till fots, på cykel eller i en kajak. Trakterna kring Landsjön, Bunn och Ören är oemotståndliga. Klicka på knappen Upplev nedan så får du veta mer om vad du kan se och göra.

Samtidigt ska det sägas: Den här webbplatsen är ingen komplett turistguide. Vill du gå till en sådan rekommenderar vi Destination Jönköping. Eller varför inte till hemsidor som berör Vätterbranternas vackra närområden: Visit Tranås. Vill du ha en riktigt bra guide till områdets natur är den bästa källan Naturkartan/Jönköpings kommun.

Vi som skapat den här webbplatsen, Föreningen Biosfärområde Östra Vätterbranterna, önskar förstås att du tar steget förbi den tillfälliga upplevelsen, och att du fördjupar dig och lär dig mer om vad det är som gör Vätterbranterna så speciellt att det har rätten att kalla sig ”Biosfärområde”. Detsamma gäller förstås den som bor i området eller närområdet, som har all rätt att känna sig stolt över sin hembygd: Klicka på Utforska för att få veta mera. Och vad är egentligen ett biosfärområde? Vad betyder det för oss, och alla kommande generationer? Sök vidare på Biosfärkunskap.

Ät lokalproducerad mat, bo naturskönt, och njut av trakten till fots, cykel eller kanot. Var kan jag skåda fåglar och var kan jag finna lokala hantverkare? Här får du tips.

Hur kom Vätterbranterna till? På vilket sätt är Vätterbranterna ett unikt område? Skyddsvärda biotoper, återupplivade betsmarkermarker och kloka jordbruksmetoder från förr. Här får du vet mer.

Vad är egentligen biosfären? Finns biosfären också i Huskvarna? Vad är ett Biosfärområde? Ingår också Husqvarna och motorvägen i Biosfärområdet?

Vill du veta mer?