Besök och upplev Biosfärområde Östra Vätterbranterna

Boende

Vi tipsar om campingplatser, vandrarhem, B&B, hotell mm.

BauerGården Gästgiveri & Konferens

Smålandsgården

Örserumsbrunn Gästgifveri & Konferens

 

 

 

Gårdsbutiker m.fl.

Alla har inte öppet året om, eller varje dag, så stäm av med respektive plats för mer information.

Drefseryds gård

Ravelsmarks Café & Gårdsbutik

Svengården 

Hugos Chark & Livs

Uthuset Friluftsbutik

Kärnfriskhyra kajaker, SUP och cyklar, Kaxholmen.

Gårdsrosteriet

Ebbarps Norrgård 

Buss, båt och tåg

Ta bussen från Huskvarna till Gränna och båten till Visingsö. Ta tåget från Jönköping till Tenhult, eller från Nässjö till Huskvarna Folkets park och cykla till Vista kulle. Vi samlar tips om kollektivtrafik, hyra cykel mm för ta sig till och runt Östra Vätterbranterna.

Evenemang

Tipps om vad som händer i Östra Vätterbranterna! Du hittar flera evenemang på vår Facebooksida och jkpg.com

Bonde för en dag

Att vara bonde är inget man lär sig på en dag men att få prova på under lättsamma former är en rolig och lärorik upplevelse under 3 timmar. Beroende på säsong och intresse får du möjlighet att t.ex. fodra och göra rent hos korna, rykta hästar och klappa lamm, hälsa på hönsen, hämta ägg, bygga gärdesgård och köra traktor.

Ett besök tar ca 1,5 timme och under rundturen berättar vi om gårdens historia och nuvarande verksamheter: jord- och skogsbruk samt gårdsbutik, företagsevent och turistverksamhet.

Vi är ute större delen av tiden och rör oss i ladugård- och verkstadsmiljö. Rena, oömma kläder och tåliga skor samt handskar är bra.

Kontaktuppgifter och mer information:
jenny@drefseryd.net
Telefonnummer: 070-493 99 06
drefseryd.wordpress.com

Morgonsysslor hos djuren på Åsens by

Följ med oss i morgonsysslorna under en vanlig, men ovanligt härlig, morgon på Åsens by. Här är vi uppe med tuppen för att starta dagens arbete med djur och lantbruk, men utan stress och stim. Dagen vaknar sakta till liv, ackompanjerad av naturens egen morgonmusik. Gemensamt utför vi morgonsysslorna hos djuren.

En frukost med smak av Åsen ska avnjutas precis som dagen börjar, stillsamt och med eftertanke. Enkelt och jordnära. Kan man börja dagen bättre än så här?

Kontaktuppgifter och mer information:
info@asensby.com,
Telefonnummer: 036-83055
www.asensby.se

Morgonpaddling runt Visingsö södra ända

Vi paddlar till Visingsös unika raukar och grottor som bara kan nås med kajaker. Med 12 meters siktdjup och trevligt sällskap görs varje kajaktur specifik. Kajak, paddel och flytväst, samt enklare förtäring, ingår.

Tid: ca 3,5 timma

Kontaktuppgifter och mer information:
Håkan Wetterö
Telefonnummer: 070-7147550
Outdoordays.se
hello@outdoordays.se.

Natur och kulturvandring i Röttle by

Röttle by ligger strax söder om Gränna och har mycket att erbjuda för besökare. Det är ett fantastiskt utflyktsmål med sina röda hus och kulturspår från byns tidigare historia i form av lämningar från kvarnar och stampar. Här finns också en lummig spännande natur med ett rikt fågelliv. På sommaren går det att bada i Vättern om vattentemperaturen tillåter.

Vandringen omfattar främst Röttle, men specialvandringar med avseende på naturen i närliggande Västanå naturreservat kan ordnas. Ring eller skicka e-post för mer information.

www.rottle.se

Kontakt:
rottlenaturkultur@gmail.com
Telefonnummer: 070-572 66 77

Om matens ursprung, landskapet och biosfärområdets roll i samhället

Upplev en guidad vandring i vacker natur och njut av en närproducerad brunch som dukas upp efter halva vägen. Vi vandrar i naturreservat, i skogen och i jordbrukslandskapet. Guidning om matens ursprung, landskapet och biosfärområdets roll i samhället – lokalt och globalt.

Tidsåtgång: Tre till fem timmar.
Distans: Vi vandrar mellan två och sex kilometer.

Aktiviteten är pandemianpassad och bokas minst en vecka i förväg.

Kontakt:
Ragni Andersson
Telefonnummer: 070 349 12 63
ragni@agrigera.se

Elna Dahlstrand – cyklist & guide

Elna är elitcyklisten som bor bara några tramptag bort och driver Cykellycka. Hos oss kan du anlita Elna som föreläsare, guide eller instruktör på gravel, landsväg och MTB, eller få hjälp med att sy ihop ett träningsläger anpassat för er nivå – nybörjare som tävlingscyklister.

Kontaktuppgifter och mer information:
Telefonnummer: 036-540 06
info@bauergarden.se
bauergarden.se

Läs mer på cykellycka.se