Besök och upplev Biosfärområde Östra Vätterbranterna

Boende

Vi tipsar om campingplatser, vandrarhem, B&B, hotell mm.

BauerGården Gästgiveri & Konferens

Smålandsgården

Örserumsbrunn Gästgifveri & Konferens

 

 

 

 

 

Gårdsbutiker m.fl.

Alla har inte öppet året om, eller varje dag, så stäm av med respektive plats för mer information.

Drefseryds gård

Ravelsmarks Café & Gårdsbutik

Svengården 

Hugos Chark & Livs

Uthuset Friluftsbutik

Kärnfrisk, hyra kajaker, SUP och cyklar, Kaxholmen.

Gårdsrosteriet

Ebbarps Norrgård 

Grannskörden

Vandra

Vandra och promenera inom Vätterbranterna
Vandringsleder är uppmärkta i naturen. Karta och infoblad i A4 format finns att skriva ut.
Appen Naturkartan Jönköping är bra att ha laddat ner. Den visar leder mm, och även din position.

Biosfärled Fransiscus
Mellan Brunstorps gård och Kleven, norr om Gränna, går Biosfärled Franciskus. Det är en lång sträcka som går genom det storslagna och småskalig landskapet inom Biosfärområde östra Vätterbranterna.

Biosfärled Uppgränna
Norr om Gränna går denna led som är två rundslingor. Området bjuder på lummig grönska, odlad mark, gårdar, Uppgränna by och utsikt över Vättern och Visingsö.

Franciskusleden
Vandringsleden Franciskusleden går genom ett vackert landskap nära Vättern. Här kan du vandra i en levande landsbygd med en intressant historia.

Holavedsleden
Holavedsleden, som är en av Smålands äldsta leder, går genom ett småländskt skogslandskap och du passerar insprängda tegar och sjöar. Det finns många tillfällen till vacker utsikt längs med leden.

John Bauerleden
John Bauerleden har fått sitt namn efter konstnären John Bauer som hämtade inspiration till sina trolska motiv i dessa trakter. Leden passerar flera gamla torp, vattendrag, Tegnértornet och Röttle by.

Pustaleden och Huskvarnafallen
Pustaleden ligger i en djup sprickdal i Huskvarna. Naturen är lummig med många äldre träd. Du går längs med en åfåra där vattnet leds igenom en lång tub.

Södra Vätterleden
Södra Vätterleden, en del av Smålandsleden, är en lång sträcka i skiftande natur med åsar, mossar, skogar och byar. Flera utsiktsplatser, rastplatser och vindskydd.

Tenhultsleden
Tenhultsleden går på blandat underlag. I samhället på asfalt och i skogen på grusvägar, stigar och spänger samt trappor vid höjder. I söder är du i Uvabergets Naturreservat och i norr i Ingaryds Naturreservat.

Västanåleden
Västanåleden är en rundslinga som går genom lövskog nära Vättern och även i brant tallskog. Du passerar Röttleån genom en djup ravin.

Promenader
Ej utmärkta i naturen med ledmarkering, digital karta finns.

Bondbergets promenadstråk
Bondberget är ett naturreservat som samtidigt är ett välkomnande friluftsområde med flera stigar, rastplatser och grillplatser.

Bonnarundan Huskvarna
En promenad på Huskvarnabergens höjder i blandskog, ekskog och mindre bestånd av bok.

Huskvarnaåns promenad
Vid Huskvarnaån finns promenader som består av två rundslingor på asfalterade gångvägar.

Ingaryds gård
Det finns två rundslingor vid den gamla gården Ingaryd nordväst om Tenhult. Gården är ett naturreservat och har anor från 1570-talet.

Jöransbergspromenaden
Jöransbergspromenaden går på skogsstigar genom ett lätt kuperat skogslandskap på Huskvarnabergens höjder. Du passerar kärrdrag, bergshöjder och tall och ekskog på bergsryggens krön.

Kaxholmens lövskogspromenad
I varierande lövskog med hassellundar och stora ekar finns denna rundslinga med flera anknytningar öster om IK Vistas idrottsplats i Kaxholmen, vid Landsjön.

Kyrkrundan, Huskvarna
Kyrkrundan går genom skog och nära bebyggelse. Du passerar Hakarps kyrkby och Egnahems BK:s anläggning Runnåkra.

Norrängspromenaden
Norrängspromenaden går på en stig genom en lummig lövskog med flera vackra utblickar över Vättern söder om Brunstorps gård.

Pärlstigen Hakarp
Hakarps församling har gjort i ordning sträckan med grillplats och en andaktsplats med sittmöjligheter och ett kors. Promenaden är på grusväg och skogsstig.

Råbyskogen
Öster om Skärstad ligger Råbyskogens naturreservat och Råbyskogens vandringsled.

Röttlestigen
Röttlestigen är en rundslinga i Röttle by med anor från tidig medeltid.

Strandpromenaden Gränna
I Gränna finns en strandpromenad som är lättillgänglig och bjuder på vacker utsikt.

Vassarpsrundan
Vassarpsrundan går på skogsstigar på Huskvarnabergens höjder öster om Vättern. Rundan bjuder på storslagen utsikt med något krävande vandring i en bergig skogsterräng.

Visingsöslingorna
Dessa tre rundslingor startar nära hamnen på Visingsö och du vandrar genom Sveriges största sammanhängande ekskog, planterad 1831 för flottans båtbygge.

Örserumsrundan
Örserumsrundan är en promenad med flera vägval i och runt samhället Örserum, vid sjön Ören. Det finns bad, grillplats, utegym, restauranger och sevärdheter med ljudguider via QR-kod.

 

Cykla

Cykel och Mountainbike (MTB)

Kärnfriskhyra kajaker, SUP och cyklar, Kaxholmen.

Buss, båt och tåg

Ta bussen från Huskvarna till Gränna och båten till Visingsö. Ta tåget från Jönköping till Tenhult, eller från Nässjö till Huskvarna Folkets park och cykla till Vista kulle. Vi samlar tips om kollektivtrafik, hyra cykel mm för ta sig till och runt Östra Vätterbranterna.

Evenemang

Tipps om vad som händer i Östra Vätterbranterna! Du hittar flera evenemang på vår Facebooksida och jkpg.com

Bonde för en dag

Att vara bonde är inget man lär sig på en dag men att få prova på under lättsamma former är en rolig och lärorik upplevelse under 3 timmar. Beroende på säsong och intresse får du möjlighet att t.ex. fodra och göra rent hos korna, rykta hästar och klappa lamm, hälsa på hönsen, hämta ägg, bygga gärdesgård och köra traktor.

Ett besök tar ca 1,5 timme och under rundturen berättar vi om gårdens historia och nuvarande verksamheter: jord- och skogsbruk samt gårdsbutik, företagsevent och turistverksamhet.

Vi är ute större delen av tiden och rör oss i ladugård- och verkstadsmiljö. Rena, oömma kläder och tåliga skor samt handskar är bra.

Kontaktuppgifter och mer information:
jenny@drefseryd.net
Telefonnummer: 070-493 99 06
drefseryd.wordpress.com

Morgonsysslor hos djuren på Åsens by

Följ med oss i morgonsysslorna under en vanlig, men ovanligt härlig, morgon på Åsens by. Här är vi uppe med tuppen för att starta dagens arbete med djur och lantbruk, men utan stress och stim. Dagen vaknar sakta till liv, ackompanjerad av naturens egen morgonmusik. Gemensamt utför vi morgonsysslorna hos djuren.

En frukost med smak av Åsen ska avnjutas precis som dagen börjar, stillsamt och med eftertanke. Enkelt och jordnära. Kan man börja dagen bättre än så här?

Kontaktuppgifter och mer information:
info@asensby.com,
Telefonnummer: 036-83055
www.asensby.se

Morgonpaddling runt Visingsö södra ända

Vi paddlar till Visingsös unika raukar och grottor som bara kan nås med kajaker. Med 12 meters siktdjup och trevligt sällskap görs varje kajaktur specifik. Kajak, paddel och flytväst, samt enklare förtäring, ingår.

Tid: ca 3,5 timma

Kontaktuppgifter och mer information:
Håkan Wetterö
Telefonnummer: 070-7147550
Outdoordays.se
hello@outdoordays.se.

Natur och kulturvandring i Röttle by

Röttle by ligger strax söder om Gränna och har mycket att erbjuda för besökare. Det är ett fantastiskt utflyktsmål med sina röda hus och kulturspår från byns tidigare historia i form av lämningar från kvarnar och stampar. Här finns också en lummig spännande natur med ett rikt fågelliv. På sommaren går det att bada i Vättern om vattentemperaturen tillåter.

Vandringen omfattar främst Röttle, men specialvandringar med avseende på naturen i närliggande Västanå naturreservat kan ordnas. Ring eller skicka e-post för mer information.

www.rottle.se

Kontakt:
rottlenaturkultur@gmail.com
Telefonnummer: 070-572 66 77

Om matens ursprung, landskapet och biosfärområdets roll i samhället

Upplev en guidad vandring i vacker natur och njut av en närproducerad brunch som dukas upp efter halva vägen. Vi vandrar i naturreservat, i skogen och i jordbrukslandskapet. Guidning om matens ursprung, landskapet och biosfärområdets roll i samhället – lokalt och globalt.

Tidsåtgång: Tre till fem timmar.
Distans: Vi vandrar mellan två och sex kilometer.

Aktiviteten är pandemianpassad och bokas minst en vecka i förväg.

Kontakt:
Ragni Andersson
Telefonnummer: 070 349 12 63
ragni@agrigera.se

Elna Dahlstrand – cyklist & guide

Elna är elitcyklisten som bor bara några tramptag bort och driver Cykellycka. Hos oss kan du anlita Elna som föreläsare, guide eller instruktör på gravel, landsväg och MTB, eller få hjälp med att sy ihop ett träningsläger anpassat för er nivå – nybörjare som tävlingscyklister.

Kontaktuppgifter och mer information:
Telefonnummer: 036-540 06
info@bauergarden.se
bauergarden.se

Läs mer på cykellycka.se