Från slott till koja

Västanå slott

Västanå slott har en lång ärorik historia. Marken var i mitten av 1500-talet kronojord, men övergick i privat ägo då adelssläkten som Lilliehöök av Fårdala, Brahe, Hamilton och Bennet tog över. Mellan 1778 och 1967 härskade släkten Gyllensvaan på slottet. Den siste hette Rolf, född von Otter. Västanå har varit hotell sedan 1948 och drivs numera av familjen von Otter. Slottet har genomgått flera ombyggnader och renoveringar, men har varit sig likt i 100 år och mycket av den allra äldsta charmen är kvar.

Västanå slott är i dag (också) ett modernt hotell med restaurang och erbjuder möjligheter till konferens och fest. I anslutning till hotellet ligger Gränna golfklubb med en 18-hålsbana, en tennisbana och en bana för padel och en för boule. Som sig bör, för att vara ett gammalt slott, ordnar ägaren även med jakt för sina gäster.

Gyllene Uttern

När rikshuvudväg 1, mellan Huskvarna och Gränna, stod färdig på 1920-talet, märkte ägaren till Västanåslott, ryttmästare Rolf Gyllensvaan, att turister ofta rastade på en viss del av sina marker. Han lät därför bygga ett café i form av en kopia på Skansens Bollnässtuga. Nästa steg var att bygga ett hotell med restaurang, och då i formen av en forntida riddarborg. Och till slut tillkom campingstugor i amerikansk stil. Hotellet fick namnet Gyllene Uttern, en anspelning på Rolfs adliga efternamn Gyllen(svaan) och hans adliga efternamn vid födseln, (von) Otter. Gyllene Uttern är sedan 2021 en del av Jula Hotell och här finns hotellrum, restauranger, café och möjlighet till konferens och fest.

Amalias hus

Den pittoreska trästaden Gränna är mest känd för sina polkagrisar. Den randiga sötsaken är en uppfinning från 1800-talet, av Amalia Eriksson. Hon var en mycket stark kvinna, som trots oerhörda motgångar lyckades ta sig fram i livet. Som barn förlorar hon båda sin föräldrar och ett syskon i kolera. 20 år senare förlorar hon sin man och ett av sina barn. Nu måste hon klara sig själv, och mot stadens regler startar hon ett bageri och börjar tillverka sötsaker – med mycket stor framgång. Hon blir 99 år gammal.

Det är från henne som familjen Larsson-Syrén lånat namnet till sitt lyxiga hotell, Amalias hus.: 20 personligt inredda rum i gustaviansk stil, och detta i gamla hus med anor från 1700-tal. Därtill erbjuds förstklassig mat, med en hel del närproducerat.

Uppgrenna Naturhus

Uppgrenna Naturhus är en dröm som gick i uppfyllelse, som gick i kras, men som sedan återuppstått, i en ny form. Det var Bodil Antonsson som planerade, uppförde och en tid drev Uppgrenna Naturhus som det var tänkt. Tanken var att bygga ett hus för kommersiell verksamhet, men att bygga det i samklang med naturen. Stora resurser lades på ett energioptimerat uppvärmningssystem och en inomhusträdgård med vinterväxtervars liv ingick i reningssystemet. Utöver café och uthyrning skulle det här erbjudas yoga och djupavslappning. På sommaren kunde man sitta ute och ta in den bedårande naturen – utsikt över Vättern, åkrar och strandängar. Men orken räckte inte till, och 2021 sålde Bodil sitt hus för tio miljoner.

I dag hyrs hela huset, med sin vinterträdgårrd, sitt stora kök och många uteplatser och badrum, på airbnb. Fem sovrum och en oas med hängmattor på övervåningen.

Trädkojor och småstugor på Urnatur

Urnatur ligger (strax) utanför biosfärområdet, men ändå så nära geografiskt – i övergångsbygden mellan biosfärområdets småkuperade landskap och slättbygden, strax utanför Ödeshög – och mycket nära ideologiskt. Håkan och Ulrika bor på Urnatur året och driver sitt småskaliga jordbruk, omgivna av sina djur. Djuren betar i skogen och håller hagar öppna. Gammal skog och slåtterängar bevaras. Tyngdpunkten för Håkans intresse och sysslor är överlevnad/buschkraft, jakt och fiske, medan Ulrika är mer intresserad av vad man kan få ut av vilda växter, särskilt träd, och så skapar hon textilier och annat, inspirerad av naturen. Runt om på de egna markerna har Håkan byggt trädhus (ja, det är rätt stavat) och byggt och renoverat små stugor. De är dessa som hyrs ut under sommarhalvåret. Standarden är enkel, helt naturlig. Rika möjligheter till skogsbad.

Dubbelt, enkelt och naturligt på Smålandsgården

Ägarna till Smålandsgården har en vision. Visserligen är ingenting för evigt, men mycket kan bevaras längre, om man tar hand om det på rätt sätt. De har gjort upp en 100-årsplan, och tänker inte låta sig stressas av kvartalssiffror. De ser framför sig en levande landsbygd där småskalig näringsverksamhet, skogsbruk och vattendrag hänger ihop. De ser välmående små samhällen där kor håller ordning på hagarna, barn klättrar i träd och alla vet var korn till mjölet växer. De ser en härlig framtid där vår del av världen är en tillgång för kommande generationer. Förhoppningsvis är Örserum, där Smålandsgården, på väg ditåt. Åtminstone vet vi att det finns det grannar som delar den visionen och Smålandsgården samarbetar med många olika lokala producenter.

Smålandsgården bjuder på lite olika boenden, allt från mycket komfortabla dubbelrum till enklare tvåbäddsrum och enkelrum och stugor. Det finns även studios och en lägenhet.

Vatten, vila och vandring på Örserums brunn

Den goda traditionen sitter i väggarna i Örserums brunn, gestgifveri och konferens. På platsen för det nuvarande hotellet låg ett gestfiveri redan på 1600-talet. På 1800-talet sänktes den intilliggande Ören för att skapa mer jordbruksmark. Som så ofta misslyckades ett sådant projekt, men sänkningen skapade yta för den brunnspark som ligger här i dag. Och man upptäckte brunnar, med hälsosamt vatten, och människor kom hit för att få nya krafter.

Så gör man än i dag. Visserligen kan man dra förbi och slagga för en natt. Men husen, parken, Ören och omgivningarna manar till ett lugnare tempo. Örserum brunn erbjuder hotellpaket, för njutning, återhämtning och vandring. Och god mat.

Från lyx till granbarr i skorna

På Bauergården vid sjön Bunn kan man bo i DeLux-rum huvudbyggnaden med minibar och morgonrock. Men de flesta gästerna nöjer sig med standardrum i någon av annexen eller hyr en stuga. Till Bauergården kommer man nämligen oftast på grund av de vackra naturomgivningarna. Därför erbjuder Bauergården mängder av aktiviteter i det fria: utomhusgym, traillöpning, vandring, cykling, simmning i öppet vatten, kanotfärder, fisketurer med mera. Vill man ha guide går det bra, vare sig man önskar vandra, smaka på vin eller lära sig mer om binas värld och gyllene honung. Man kan också köpa paket och få med sig mat på vandringen eller utflykten. 

Bo på lantgård i Holaveden

Holavedsleden passerar här, annars är det lugnt. Jo, kanske det hörs lite småljud från ett djur-, -jord- och skogsbruk. Familjen Hedberg bor ju här, mitt emellan Gränna och Tranås, och driver Vänsternäs Gård. Och så hyr de ut ett hus, ett stort hus: 12 bäddar i fem rum och ett stort kök med braskamin. Utanför fönstren går får, lamm och hästar och betar tillsammans. Det finns höns till husbehov. Gårdskatter förstås. Även sjö och mäktig natur finns inpå knuten. Med vandringsled, skogsstigar, ekhagar och utkiksberg i Östra Vätterbranternas biosfärområde väntar äventyr, avkoppling och nya erfarenheter för stora och små. Här finns det plats för hela familjen, inklusive farmor, farfar, mormor och morfar. Varför inte ta en paus och leva livet som det levdes förr?

Driftiga familjen på Spinkarp

Spinkarps gård ligger bara fyra kilometer från Vänsternäs gård, i ”Smålands sista vildmark”, och ägarfamiljerna räknas som grannar. Åtminstone samarbetar de när det gäller landsbygdsturism. Spinkarp har anor tillbaka till 1300-tal, och hit kom familjen Bengtsson för 40 år sedan. Yngve är gården skog- djur- och naturmänniska. När det gäller driften av gården ligger betoningen på skogen, och på fiske och jakt. Han har också byggt om hus och renoverat. På 1990-talet började de hyra ut till sommargäster, och nu har de flera boenden, både stugor och rum. Men det är inte nog med det. Hustrun Anne-Marie driver ett spa och bossar över hälsopersonal. Och det finns också ett lantbruksmuseum. Självklart försöker familjen använda sig av lokalproducerad mat.

Fler boenden

Kleven, Uppgränna

Familjen Hjerstedt uppe på Kleven hyr ut två hus på sina marker, dels ett modernare med milsvid utsikt över Vättern, dels en charmig totalrenoverad kvarnstuga från 1800-talet. Här är du omgiven av hagar och skogsbetande kor, en porlande bäck och tystnad.

Sädesmagasin vid Bunn

Ett ombyggt och totalrenoverat sädesmagasin från 1700-talet, sjötomt med egen brygga och möjlighet att hyra båt. Fyra sovrum, tio sängar och två badrum. Rymligt sällskapsrum med sittplatser för alla och braskamin och ett stort modernt kök med diskmaskin.

Mykene forskningsstation

Om hemodlade organiska grönsaker till middag och ekologisk bondfrukost, samt sällskap av getter, kaniner och höns lockar är detta boendet för dig. Du/ni delar hus med den trevliga värdfamljen. Och ni befinner er i hjärtat av biosfärområdet.

Mysig 1700-talsstuga

Det finns många fina boenden i trakten, men en renoverad stuga från 1700-talet med historia och charm, en tillhörande ateljé, och ett ostört läge ovan Bunn, är svår att motstå. Och grannarna odlar och säljer grönsaker och honung.