Cykla

Vätterbrantsleden
Starta från Uppgränna i norr eller Huskvarna i söder, eller någonstans emellan. Vätterbrantsleden ger dig stor frihet. På Naturkartan är leden uppdelad i två delar, dels en som främst täcker trakterna kring Huskvarna, Ölmstad och Skärstadalen, dels en som dessutom täcker trakterna kring Gränna och Ölmstad. Du cyklar på skogsvägar och mindre landsvägar genom natursköna Vätterbranterna.
Längd: Totalt omkring 34 mil. Leden är inte utmärkt, du följer kartorna eller din GPS.
Visingsö
Visingsö är mycket lättcyklat. Helt platt, och många små stigar, skogsvägar, grusvägar och asfalterade vägar. Här är det naturskönt, och du kan utforska sevärdheter som Visingsborgs slottsruin, Kumlaby kyrka, Slottsruinen Näs och Tempelgården. Du börjar vid hamnen och cyklarna antingen först norrut eller söderut, genom stora ekskogar och förbi frodiga åkrar och trädgårdar. Många stopp finns: mysiga fik, lunchställen, hantverkare eller konstnärsateljéer.
Längd: 25 km. Cykeluthyrning: Leklandet eller Visingsö cykeluthyrning.
Cykelleder kring Bunn
Bauergården har förslag på en mängd olika cykelleder kring sjön Bunn. Samtliga har Bauergården som naturlig utgångspunkt. En del av sträckorna på vissa leder sammanfaller med sträckor på Vätterbrantsleden, andra sträckor är unika. En samling med leder är mestadels på grusvägar. En annan samling är mestadels på asfalterad landsväg. Och så finns det också MTB-leder på skogsstigar ute i den vilda terrängen.

MTB-banor

MTB Gränna

På Grännaberget finns det två MTB-banor: 1. En blå-vit som går medurs i nordlig riktning. Den är 4 km lång och inkluderar några hopp. 2. En blå-gul som går moturs i sydlig riktning. Banorna sköts av Grännabygdens orienteringsklubb. Här finns en karta.

MTB Kaxholmen

I terrängen vid Kaxholmen, ovanför Landsjön, arrangerar Jönköpings Cykelklubb tävlingen Vista Mountain, som sägs vara Sveriges äldsta MTB-tävling. MTB-spåret utgår från södra delen på elljusspåret, vid Brunkulla/ Vistavallen. Följ sedan skyltarna uppåt.

MTB Huskvarnaberget

Vid IKHP-stugan i Huskvarna finns ett markerad MTB-spår på 3,5 km. Här är det enkelt att hitta runt. Spåret används bland annat i cuptävlingar. I direkt anslutning till IKHP-stugan finns en rolig teknikbana för nybörjare och ungdomar. Lär MTB:s grunder.

MTB Tenhult

Uppmärkt MTB-spår på 10 kilometer i Tenhultsskogen ovanför Högalund. Spåret passar såväl rutinerade som nybörjare och bjuder på varierad svårighetsgrad. Vissa delar är riktigt utmanand: stora höjdskillnader och spännande passager. Tenhults SOK.

Inspiration

Elna Dahlstrand

Elna Dahlstrand älskar cykling, och särskilt MTB, det märks på hennes inspirerande blogg Cykellycka och Cykelpodden, som hon driver tillsammans med kollegan Helena. Elna delar med sig av stigtips och MTB-tricks. Hon leder också MTB-kurser och cykelgudiningar.

Cycling Jönköping

Tobias Dahlberg och Calle Andersson är två cykelentusiaster som på sajten Cykling Jönköping delar med sig av tips på cykelleder med olika underlag. De upplyser om cykelevents och bjuder på berättelser om egna cykeläventyr. Via Cykling Jönköping kan man också hyra cyklar från Sportson.

Paddla

Äventyr med kajak eller kanot i Vätterbranterna

Vätterbranternas många vatten bjuder på rikliga möjligheter till äventyr med kajak eller kanot. Främst gäller det de större sjöarna Vättern, Bunn och Ören. Här finns flera företag som hyr ut utrustning och några erbjuder även guidning. Se nedan. Vätterns vågor innebär ofta en ganska tuff paddling, och det finns inte så många isättningsplatser. Å andra sidan är det spännande att paddla utmed de många höga klipporna som störtar brant ned i vattnet. Landsjön är raka motsatsen. I ett stilla lugn kan man avnjuta de av människan kultiverade omgivningarna och det mycket rika fågellivet. Även här finns företag som hyr ut kajak. Se nedan. Precis utanför biosfärområdet, i anslutning till Jönköping, kan man paddla i naturreservatet Rocksjön, eller ta sig från Hovslätt till Munksjön, via Tabergsån.

Hyra kajak i Jönköping/Huskvarna

Vill du prova på att paddla i Tabergsån, Munksjön eller Rocksjön kan du hyra kajak mitt i Jönköping av OutdoorDays. Sjöstranden har sjönära uthyrning vid Rocksjön och i Huskvarna. Bor du i trakten: Varför inte gå med i Huskvarna kanotklubb?

Hyra kajak vid Vättern

Vill man ta sig ut på Vättern och paddla kan man hyra kajak i Jönköping/Huskvarna av OutdoorDays eller av Sjöstranden. En annan möjlighet är VätternKajak, finns i Borghamn eller i Hästholmen: Utforska Vätterbranternas dramatiska förkastningsbrant norrifrån.

Med Visingsö som utgångspunkt

Ett annat sätt att ta sig ut på Vättern är att utgå från Visingsö. OutdoorDays har Uthyrning här, men erbjuder även Guidade turer och Kurser. Det kan kännas tryggt att börja med guidade turer så att man lär sig grunderna, innan man beger sig ut på egna äventyr.

Hyra kajak vid Landsjön

Vid Hunnerydsbadet, Landsjön, kan man av företaget Kärnfrisk hyra olika kajaker (och SUP och cykel). Det går att boka i förväg via hemsidan eller mejl, eller på plats vid badet. Landsjön erbjuder mycket: fiske, fåglar och en vy över de stora äppleodlingarna kring sjön.

Paddla i Bunn

Vid Bunn, som egentligen är tre sjöar, finns flera möjligheter. Bauergården hyr ut kanoter och kajaker. Via Företaget Your Next Experience, kan man hyra kajak eller följa med på turer med guide.Vill man vara bekväm kan man färdas med Trolska turer.

Paddla i Ören

Ören är sammanbunden med Bunnsjöarna samt Kvarnsjön med ett kanalsystem vilket gör hela området mycket intressant för sportfiskare, kanotister samt båtfolk. Smålandsgården ordnar paddelturer i Ören, som också inkluderar vandring och mat.