Hej alla!
 
Jag och Magnus har haft en mycket intressant och inspirerande vecka där vi fick möjlighet att träffa våra kollegor från hela världens biosfärområden. 
 
Det blev fina möten med personer från Ungern, Ukraina, Egypten, hela norden, Kanada, Frankrike, Libanon, USA och många fler länder. Det visar sig att vi har mycket gemensamt. Vissa biosfärområden har löst problem som vi har och andra t ex Ungern sneglar på hur vi t ex är organiserade och vill gärna komma på studiebesök.
 
Genomgående under hela konferensen var diskussionen om vikten av kommunikation och hur vi kommunicerar. Med vilka, om vad  och hur gör vi det? Även den workshop som NordMAB höll i handlade om detta och var väldigt lärorik eftersom vi jobbade i smågrupper med våra kollegor från Sverige enligt en konstruktiv metodik. Kommunikation är också ett genomgående tema i Lima Action Plan. Även svenska MABkommittén har lyft kommunikation som prioriterat. Alla biosfärområden ska ha en kommunikationsstrategi före 2025. 
 
Magnus och jag delade upp oss och deltog på olika workshops och studytrips. Magnus var t ex på den som handlade om samarbeten mellan biosfärområden och universiteten. Fråga oss gärna om detta.
 
Väldigt många personer som jag pratade med hade goda erfarenheter av  det stora internationella ICC mötet som organiserades i Östra Vätterbranterna för några år sedan. De visste alltså var East Vättern Scarp Landscape låg och hade fina minnen från Jönköping.
 
För den som är nyfiken har jag och Magnus en usb-sticka med en 4 minuters film för om det pittoreska, stora och vackra biosfärområdet ”Dordogne basin landscape” som vi tillbringade veckan i.
 
Jag är som du förstår väldigt inspirerad och tacksam över att ha fått vara med om den här veckan! Det är nu ännu tydligare att vi jobbar för lokala lösningar på globala problem.
 
Personerna på bilden är två biosfärkandidater från Italien,  Phyllis Green från Isle Royal (känd från naturfilmen om vargar och älgar på en ö i Michigan där hon kokar vargben till forskningen) samt Boshra B. Salem, en mycket erfaren person från Egypten som jobbat med biosfärområden sedan 80-talet. Fotot tog jag under workshopen ”Communication and branding – Developing the MAB Global Communication Strategy
 
Ha en skön påskhelg!
 
Josefine Gustafsson