Fritidsfiske

Fiskeliv i Vätterbranterna

I Vätterns klara och kalla vatten lever inte mindre än 31 fiskearter, med guldkorn som lax och öring. Mest känd är Vätternrödingen. Men fiske i Vätterbranterna är inte begränsat till Vättern. Du kan fiska i stan (Munksjön och Rocksjön) eller i sjöar öster om Vättern: Landsjön, Bunn och Ören, eller varför inte i Ramsjön, Stora Nätaren och Ylen, i trakten av Lekeryd. Sydost om Jönköping finner du Tenhultasjön och den grunda Rogbergasjön. Skaffa fiskekort från iFiske, och kolla noga efter vilka fiskeregler som gäller!

Fiskevatten i Vätterbranterna

Vättern

Bland sjöns värdefulla fiskearter finns laxfiskarna sik, harr och öring, samt Vätternröding, en relikt istiden, liksom hornsimpa, nors, och sex olika kräftdjursarter. Vare sig man försöker fiska från strandkanten eller från båt kan nybörjaren behöva en guide

Gädda och Gös

Landsjön är en erkänt bra sportfiskesjö. Här fiskar man framförallt Gädda och Gös. Detsamma gäller Bunn och Ören, fast chansen att få en storfångst är större här. Och Ören är väldigt artrik: 16 fiskesorter. Bäst för Gös är Stora Nätaren och Ylen.

Lugna fiskevatten för mete

Rogbergasjön är bara 2,6 meter djup och är ett utmärkt vatten för mete, särskilt om man är sugensutare. Men här finns också aborre, gädda och mört. De tre sistnämnda finner man också i de något djupare sjöarna Ramsjön (särskilt aborre) och Tenhultasajön.