Gårdsbutiker

Persgården, Visingsö

Gårdsbutik och Café vackert beläget på Visingsö. Persgården är en idyllisk liten gård som ligger på slätten på södra delen av Visingsö med vidstäckta vyer över Vättern. Persgården har odlat ekologiskt ända sedan 60-talet och producerat kravmärkt mysli sen mitten av 70-talet. Här finns också gården berömda dadelprodukter. På Persgården finns förutom myslifabriken, ett mysigt cafe, en gårdsbutik och ett välkänt galleri. 

Hitta: Åk söderut från hamnen på Visingsö mot Stigby. Persgården ligger på vänster hand strax innan Stigby. Skylt finns vid vägen. En lång allé leder till Persgården.

Svensgårdens gårdsbutik och bonnakafé, Visingsö

På Svensgården kan man köpa sylter och marmelader tillverkade av gårdens egna bär, egentillverkad saft, ostkaka gjord på gårdens egen mjölk samt hembakt knäckebröd. Här finns också ett café med dessa produkter, plus hemlagad paj med mera.

Hitta: Svensgården ligger på Visingsö västra sida, rakt över från hamnen.

Ravelsmarks gård, Gränna

En äkta familjeägd gårdsbutik med dagsfärska grönsaker, bär och kött samt café. Ravelsmarksgård ligger ett par stenkast från Gränna, 5 minuter från E4. Till vardags bedrivs här mjölkproduktion och spannmålsodling. På senare år har gården tagit grönsakslanden tillvara. Det odlas bland annat sparris, pumpor, blomkål, broccoli, vitkål, krondill, majs, jordgubbar och mycket annat som säljs i egen butik.

Hitta: Från E4, sväng av mot Gränna och följ väg 133 mot Tranås. Ta av första avfart mot Åsmark och följ sedan skyltning till gårdsbutiken.

Drefseryd gård, Gränna

Drefseryd gård har anor från 1700-talet och är ett aktivt lantbruk med småskalig nöt- & lammproduktion. På gården finns också höns, kaniner, hästar, katter och hundar. Här erbjuds guidade turer och besöksverksamhet i vacker kulturbygd. Butiken ligger egentligen i Gränna, på Hallska gården, men via Facebook kan man köpa exempelvis köttlådor direkt från Jenny och Petter. Det är bara att ringa och boka ett möte.

Hitta: Kör till Ölmstad och ta av mot Bunn. Drefseryd gård ligger på höger hand mitt emellan Ölmstad och Bunn.

Rudenstams Gårdsbutik, Kaxholmen

Rudenstams bär & frukt AB ligger beläget i ett ypperligt område för odling av frukt och bär cirka fem km norr om Huskvarna. Här har det odlats äpplen, päron, plommon, bigarråer, vita och svarta vinbär samt jordgubbar i många decennier. Ja, i 70 år faktiskt, och Rudenstams produkter säljs över hela Sverige. Sedan några år tillbaka finns det även ett café och en gårdsbutik. Gårdsbutiken är fylld av drycker från egna odlingar. Det finns även ett stort utbud av närproducerad kött och fisk och ost.

Hitta: Från Huskvarna, kör mot Kaxholmen (trafikplats 101 på E4). Ta av mot Ruda strax innan Kaxholmen. Följ skyltning.

Säby Gård och andra producenter

Säby Gård producerar och säljer ekologiskt nöt- och lammkött. Finn flera lokala producenter på Gårdsnära eller på REKO-ring Huskvarna / Gränna, som är en köp- och säljplattform mellan konsumenter och lokala producenter.

Visingsö Alpacka Gård

Visingsö Alpacka Gårdsbutik erbjuder alpackaprodukter så som garn och diverse färdiga produkter i alpacka. Ring Karin på 0705-285 999 för att komma in i Gårdsbutiken eller beställa varor. Mer info på Facebook.

Sjöarps Rökeri

Sjöarps Rökeri förädlar och röker främst regnbåge från egen odling i sjön Vänstern, så även sik och lax i olika former. Rökeriet tar även emot fisk och kött för legorökning. I gårdsbutiken kan du köpa många smakrika produkter.

Ebbarps Norrgård, Lekeryd

I gårdsbutiken kan man handla av gårdens hängmörade nötkött och olika charkprodukter såsom hamburgare korvar, köttbullar med mera. Här finns även andra produkter från närområdet, samt ett fik med hembakat.