Konst och hantverk

Smedbyn

I Smedbyn (nära Huskvarnas centrum) möts dåtid – q-märkta arbetarbostäder från 1700-tal – med samtid – ateljéer för konstnärer och hantverkare – i ett välordnat kreativt kaos. Vad som kommer ut av det beror på vem som befolkar ateljéerna, och på årstid. På sommaren öppnas ateljéerna upp för besökare, men här pågår arbete och offentliga aktiviteter året om.

Österängens konsthall

Vad har Österängen, och Vätterbranterna, för biologiska och sociala förutsättningar, sett ur ett konstnärligt perspektiv? Det är utgångsfrågan i konstnärsprojektet ”Naturen tar över”, som är ett av flera projekt vid Österängens konsthall. Ett annat är ”Rätten till Vättern”, som bland annat lyfter fram den intressanta frågan om ett stycke natur, som Vättern, kan vara en egen juridisk person. Österängens konsthall är en livaktig kontaktpunkt mellan en stor mängd lokala konstnärer och deras publik.

John Bauers sagolika konstskatt

John Bauer, konstnär, illustratör och målare, föddes i Jönköping och dog på Vättern. Han hämtade mycket sin inspiration i trakterna kring Bunn och Ören och är mest känd för sina illustrationer till sagosamlingarna Tomtar och troll. Genom dessa trollbindande illustrationer fick han en djup påverkan på den svenska folkloren och sagoberättandet. 1906 gifte han sig i Gränna med Esther Ellqvist-Bauer, som också var en duktig konstnär och illustratör. Hon sägs också ha stått modell för sagofiguren prinsessan Tuvstarr.

Mindre konst- och hantverksarenor

Hallska gården, Gränna

Löjtnant Gabriel Hall lät uppföra Hallska gården 1834, på grunden av en 1600-talsbyggnad. I dag är Hallska gården en trivsam oas för konstnärer, konsthantverkare och besökare. Här finns butiker, ett café och ett sommaröppet galleri.

Tempelgården, Visingsö

Tempelgården är en plats med rik historia som måste ses och upplevas. Här finns unika hus från fem sekler, en smått otrolig skulpturpark och ett tempel med målningar av Olle Krantz. I caféet huserar Cleo keramik, med utställning och butik.

Ängs gård

Ängs gård söder Gränna är väl värd ett besök. Här håller Ann Edlund till. Hon målar på och skapar med textil. Återbruk ligger henne också varmt om hjärtat. På gården finns hennes ateljé, butik och en fantastisk trädgård. Missa inte utsikten över Vättern.

Lars Liljeblad

Med ett tidigt naturintresse blev det naturligt för konstnären Lars Liljeblad att ägna sig åt natur- och djurmåleri. Teknikerna han använder sig av är många, men i alla konstverken finns ett möte med något besjälat. Lars tar emot besök i sin atelje i Örserumstrakten.

Silversmeden på Haga

Lina Thoursie tillverkar smycken med silver som huvudmaterial: halsband, ringar, armband och särskilda smycken. Hon säljer mest på nätet, men har öppet i sin ateljé utanför Gränna en dag i veckan. Ibland öppnar hon också upp för tjejträffar.

Litet men gott

Liten och jag är en miljömedveten ateljé i Gränna med handsydda barnkläder, hållbara träningskläder, Green Active Lifestyle, samt träsnide från Länsmansgården i Uppgränna

Ateljé Guldtackan

På gården Hult i trakten av Linderås betar bortåt 140 tackor. Av deras ull kan man göra mycket, mycket varmt skönt och vackert. På gårdsbutiken Guldtackans Ateljé säljs fina lammskinna och egendesignade kläder och hantverk, alltid i högsta kvalité. 

Designade hållbara kläder

I två decennier har designern Helena Gustner tillverkat linkläder. Countryline är en livsstil: inget slit och släng, utan plagg och attrialjer man väljer med omsorg. Butik finns mitt i Gränna.

Wagnströms keramik

Keramikern Annelie Wagnström har sin verkstad och butik på gården Förberga i Linderås mellan Gränna och Tranås. Här hittar du handgjord keramik i stengods, drejat, kavlat och skulpterat. Mestadels är det bruksföremål, för fest och för vardag, men varje ting är unikt.

Skönhet på djupet

Kan kosmetika vara hantverk? Ja, om tillverkningen i hög grad sker för hand, och råvarorna är ekologiska och exklusivt utvalda. Sådana är produkter från Grevinnans rum.

Personligt skapande med trä

Högemålens Trägnageri arbetar med att förädla den egna skogen. Med eget virke görs allt från början till slut – dörrar, fönster, köksluckor, bokhyllor samt hyvlade lister och paneler. Av trävarorna görs också vackra rustika möbler, med en tydlig personlig touche.