Restauranger

Gränna och Visingsö

Gränna erbjuder en mängd matställen, särskilt på sommaren då kroglivet kring hamnen blommar upp. Men i sanningens namn är de flesta inriktade på tillfälliga besökare och det är mestadels allmänt populär ”turistmat” på menyerna. Ett ställe som håller en högre nivå är Restaurang Valvet, med vällagad mat som tillagas från grunden med noga utvalda råvaror. Hannas kök, som har en mindre restaurang hemma i villan, och en mer omfattande cateringverksamhet, har också högre ambitioner. För lägets skull kan Gyllene Uttern vara ett alternativ, alternativt restaurangen på Västanå slott. Och Grenna hotell restaurang har också fått goda omdömen på Tripadvisor.

På Visingsö är Restaurang Talay Thai ett förstahandsval, god thaimat i mysig miljö. Restaurang Solbacken har ett fint läge vid hamnen och okej mat.

Kring Bunn och Ören samt Huskvarna

Örserum är begåvat med två goda goda matställen. Det ena är Smålandsgården, som utöver en kärlek till matlagning satsar på ekologisk och närproducerad mat. Samma höga ambitioner har Örserumsbrunn gestgifveri. I södra änden av sjön Bunn finns Bauergården, som har en fin miljö att äta i, men omdömena på Tripadvisor är inte så höga vad gäller standarden på maten.

I Huskvarna är Kroatorpet ett trevligt ställe att äta på. Tyngdpunkten är här kanske på cafédelen, men de har både en mer matig lunch- och kvällsmeny. Restaurangen på Stadshotellet, Kakel, håller hög kvalitet. Restaurang Spishällen är ett populärt lunchställe, med stadig husmanskost på menyn, och vill man äta libanesiskt kan Shampalace rekommenderas.

En bit utanför biosfärområdet …

Som krögare är det nog lätt att satsa på ”det folk vill ha”. Tätheten mellan pizzeriorna och snabbmatsköken skvallrar om att fantasin ofta har sina gränser.

Men det finns goda exempel på att man kan lyckas med det ”omöjliga”. Två sådana ligger utanför det egentliga biosfärområdet. I Aneby öster om Huskvarna ligger Restaurang Byn, som satsar på mycket vällagad husmanskost. Och i lilla Sya utanför Mjölby har ett par från Göteborg öppnat en restaurang, med fik och eget bageri, i det sedan länge nedlagda stationshuset. Med enbart veganskt på menyn lockar Open New Doors Bahnhof kunder från när och fjärran och ägarna har alltid fullt upp.

Eller varför inte göra som Romy Ehnert i Ödestugu söder om Tenhult. Hennes företag Eldsjäl är en mötesplats där man kan lära sig traditionellt mathantverk, hälsosam utsökt mat tillagad med lokala råvaror.

Caféer

I fagra sommarängar

Något som har med sommar och semester att göra är att stanna till vid ett fik och njuta av en kopp kaffe i en väldoftande trädgård. Biosfärområde Östra Vätterbranterna bjuder på många sådana möjligheter. Här är några tips på caféer som har öppnar upp när våren kommer med värme och sol: I områdets norra del, uppe på Kleven med en vidunderlig utsikt över Vättern och nejderna, ligger Café 7:an. Här serveras bland annat en mycket god ostkaka. Ovanför Gränna, uppe på Grännaberget, finns traditionella Kaffestugan. Flättinge Gårdscafé i Skärstadsdalen är inte bara ett trevligt sommarfik, utan är också ett mycket miljömedvetet företag som satsar på hållbarhet på alla plan. Man kan inte säga annat än att de utgör ett idealexempel på ett café i biosfärområdet.

Fika året runt

Ett nöje på vinterhalvåret är att kura på ett mysigt café. I Biosfärområde Östra Vätterbranterna finns det förstås caféer som har öppet året runt. Ett av de mest populära är Fiket, mitt i Gränna. Här erbjuds hembakat från det egna bageriet, och en del matigare mackor som du kan svälja ned med öl från lokala bryggerier. Och detta i en skön miljö med ett retrostuk a lá 50-tal. Även Rommelsjö Café i Tenhult bjuder på många läckerheter från det egna bageriet och köket. Om du gillar grafitgrått kan fika eller äta lunch på Grafitgrå i Kaxholmen, medan du spanar in deras inredningsprylar och kläder. Och är du ute och går på Huskvarnaberget ska du inte missa Brunstorps anrika trädgårdscafé, som trots namnet även är öppet under vintern. Kroatorpet är redan nämnt bland tipsen på restauranger, men i och med att stället är en del av kedjan Landhs konditori finns här mängder av läckra konditoriskapelser.