Natur- och kulturguider

Bonde för en dag – Drefeseryd Gård

Det som kännetecknar Vätterbranterna är det småskaliga jordbruket. Drefesryd Gård utanför Gränna erbjuder besökare – grupper, upp till fyra personer – att få pröva på det lantliga livet.

Att vara bonde är inget man lär sig på en dag men att få prova på under lättsamma former är en rolig och lärorik upplevelse. Beroende på säsong och intresse får du får möjlighet att t ex: fodra och göra rent hos korna, rykta hästar och klappa lamm, hälsa på hönsen, hämta ägg, bygga gärdesgård och köra traktor.

Under besöket är du ute och rör på dig i ladugård- och verkstadsmiljö. Rena, oömma kläder och tåliga skor samt handskar är bra. Aktiviteten tar ca 3 timmar och naturligtvis ingår fika.

Bondeliv förr och i dag – Åsens by

Åsens by är en levande by med ett aktivt jordbruk. Men samtidigt är det som att tiden stått stilla. Husen, betesmarkerna, åkrarna, gärdesgårdarna och de gamla svenska lantraser är kvar från förra sekelskiftet. De boende kallar sin by för ett kulturreservat.

Du kan bo på byns vandrarhem, äta, vandra på leder, åka häst och vagn och delta i de många aktiviter som Åsens by ordnar. För barn finns det mycket att se och göra, och för vuxna finns det guidade byvandringar och landskapsvandringar.

Vattenkraft, kvarnar och timmerhus – Röttle by

Det är knappast med ordet ”industri” som man förknippar den betagande idyllen Röttle by, strax utanför Gränna. En brusande å kastar sig nedför branterna och många av husen, med frodiga trädgårdar och utsikt över Vättern, härstammar från 1700- och 1800-talen. Ja, det finns till och med byggnader med anor från medeltiden.

Ändå var det på platser som denna, med betydande vattenkraft, som den svenska industrin tog sin födelse. Vattenfallet drev vattenhjul, som drev kvarnar och smedjor. Under sommarhalvåret kan du här få en guidad visning av byn och de gamla kvarnarna. Även den gamla krogen, som vårdas av byalaget, har aktiviteter.

Grenåsa: byggnadsvård, resurshållning och landsbygdsutveckling

I trakten av Tenhult finner man Grenåsa by, eller snarare de två gårdar som är kvar av byn efter det laga skiftet år 1855. Här finns en välsorterad byggnadsvårdsbutik, och här finns Simon Jonegård, passionerad landsbygdsambassadör och ambassadör för allt som har med resurshushållning, återbruk, cirkulärt byggande och hållbart jordbrukande att göra. Simon har jobbat både på Länsstyrelsen i Jönköping med landsbygdsutveckling och på Skogsstyrelsen, och nu på LRF. Fråga honom, det han inte vet om dessa ting är inte värt att veta. Han tar gärna emot besök.

Grenåsa by håller långsamt på att renoveras, och då inte bara byggnaderna, som stått relativt orörda sedan 1855. Grenåsa by är Vätterbranternas demonstrationsområde för restaurering av betesmarker, lyckad lövskogsproduktion och ängsvall.

Det vilda livet i Småland

Sugen på äventyr ute i det vilda? Till fots, på vatten? På dagen, på natten? Vilt, men ändå lite tryggt, kanske i sällskap med goda guider och en bit god mat? En lagsom blandning av äventyr och fredagsmys.

I Örserum, någon mil öster om Gränna, håller Maria och Tobias till. De driver företaget Wildernest Småland Experience, och bjuder på det mesta: smakvandring, vandring i mörker, vandring med uthomhusmatlagning, endagsutflykter och flerdagsutflykter. Man kan upptäcka naturen genom en runda naturbingo, eller möta sommarnatten mystik i ett trädtält. Varför inte pröva på barnkalas ute i naturen, med skattjakt i trollskogen och grillning i det fria? 

Upptäck naturen med egen guide

Naturens cirkel i sin rätta miljö

Allt i naturen har sin plats. Det vet biologen Thomas Fast, som gärna berättar om träd och vilda växter i sina typiska naturtyper, om svamp, lavar och mossor i höstlandskapet, eller om fåglar under våren där de häckar och ger liv åt nya generationer.

Natur- och kulturguide

Ragni Andersson är agronom och konsult i de gröna näringarna. Men hon erbjuder också guidetjänster. Under en vandring i ett vackert natur- och kulturlandskap får du en närproducerad brunch och mycket kunskap om matens ursprung och roll i samhället.

Cykellycka och vacker natur

Elna Dahlstrand är MTB-coach, guide och en uppskattad digital inspiratör. Hon hittar de allra vackraste och roligaste stigarna i Vätterbranterna, visar dig hisnande vyer och lär dig du hur du kör säkrare, tryggare och snabbare över stock och sten. 

Med kajak in i det fördolda

Håkan Wetterö är en erfaren gudie som tar dig med till Visingsös unika raukar och grottor som bara kan nås med kajaker. Med 12 meters siktdjup och trevligt sällskap görs varje kajaktur specifik. Kajak, paddel och flytväst, samt enklare förtäring, ingår.

Upptäck Huskvarna stad och kulturliv