Resumé över studieresan till Ombergs Ekogård 27/10 2018

Resan startade upp på M2-Center som är Rekoring Jönköping-Huskvarna utlämningsplats och där vi intog förmiddagsfika med en fralla med vaktelägg ifrån Liljegården.

På bussen (Smålandsbuss) till Omberg informerade Lars om den regionalalivsmedelsstrategi för Jönköpings län och att man kan kunde fördjupa sig på deras hemsida. Agneta Börjeson föreläste om fröodling och äldre köksväxter.

Besöket började hos David Appelgrens Ekogårdsbutik på Omberg. David föreläste om deras grödor som dom förädlar och säljer i butiken. Allt ifrån quinoafrön hampaolja, syrade grönsaker, kombucha, och te, Ivan Chai, ifrån rallarrosens blad.

Vi åkte därefter till bygdegården i Hästholmen och intog lunch som hade lagats av Liga Appelgren. Lunchen bestod av en varm vegansk gryta, quinoa och syrade grönsaker från deras egens odling. Sen fick vi en föreläsning av David Appelgren om quinoa och hampaodlingen både historiskt och hur man odlade samt hur man förädlade dessa spannmål. Han berättade även om sin facebooksida Matfusket.

 

 

På resan hem i bussen föreläste och informerade Petra Hansson om Östra Vätterbranterna och Permakultur som är ett planeringsverktyg för grönsaksodlare.

Målsättning var med resan var att få kunskap om ekologisk grönsakspannmålsodling och förädling av dessa samt att få kunskap om fröodling äldre köksväxter, om permakultur och information om Östra Vätterbranterna och den nationella livsmedelsstrategin. Inte minst för gemenskapen mellan små odlare och för utbyte av idéer m.m. Studieresan kunde genomföras tack vare medel från Region Jönköpings län.

Lars och Johan Liljegården i Hovaskog