
Unescos biosfärområden
Östra Vätterbranterna ingår i ett globalt nätverk bestående av cirka 701 biosfärområden i 124 länder världen över. I ett biosfärområde testas nya metoder och söks ny kunskap för att ge exempel på hur vi kan bevara ett naturområde samtidigt som människor hållbart ska kunna leva där. Ett biosfärområde ska tjäna som ett modellområde för hållbar utveckling och har tre huvudsakliga syften:
- bidra till att bevara kulturell och biologisk mångfald.
- främja ekonomisk utveckling och en samhällsutveckling som är ekologiskt och socialt hållbar.
- stödja forskning, utbildning, kunskapsuppbyggnad och praktik.
Det är Unesco som utser biosfärområden efter nominering från medlemsländerna. Sveriges biosfärprogram utgörs av en programkommitté och ett biosfärråd.
De nordligaste biosfärområdena i Europa tillsammans med Ryssland och Kanada samverkar, förutom i det globala nätverket, också i en sammanslutning kallad NordMAB. NordMAB är ett delregionalt nätverk inom världsnätverket som syftar till att stärka samarbetet mellan biosfärområden som finns på jordens allra nordligaste områden.
Läs mer om
Ett biosfärområde formas efter lokala förutsättningar, just därför är varje biosfärområde unikt.
Lokal samverkan är grunden.
Biosfärområden i Sverige
Sveriges biosfärprogram utgörs av en programkommitté och ett biosfärråd. I Sverige finns utöver Östra Vätterbranterna, ytterligare fyra biosfärområden och två så kallade kandidatområden.
Biosfärområde Östra Vätterbranterna
Östra Vätterbranterna är ett begrepp inom Natursvårdssverige och uppmärksammas också internationellt. Det står för en modell där markägare, myndigheter och ideell naturvård samarbetar konstruktivt för att kombinera bruk av jord och skog med bevarande av landskapets naturvärden. Det samarbetet har bland annat lett till att Östra Vätterbranterna utnämnts till ett UNESCO biosfärområde.

Biosfärområde Kristianstads Vattenrike
Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle
Biosfärområde Blekinge Arkipelag
Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven
Biosfärområde Voxnadalen
Biosfärområdet ligger i Ovanåkers kommun och arbetar för att bidra med kunskapsutveckling, informationsspridning och utveckling av den mänskliga välfärden. Dessa faktorer bidrar tillsammans till ett fungerande och hållbart ekosystem.
I Voxnadalen bedrivs bla projekt som fokuserar på att skogen ska vara en hållbar resurs, att vattnet ska vara friskt och rent samt att landskapet i området ska förbli levande och öppet. Dessa tre fokusområden samordnas av olika aktörer inom området. Voxnadalen arbetar för främja företagande och andra verksamheter för att uppnå en varaktig utveckling och för att utgöra ett bra exempel på hur det går att arbeta lokalt, nationellt och globalt inom Unescos nätverk för biosfärområden.
Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka
Biosfärområdet är ett av världens största med en yta på 13 294 m2. Det är också det nordligaste och området sträcker sig från norska gränsen och rinner ca 50 mil längre ner ut i Umeälven. Vindelälven binder samman människorna som bor längs älven.
Landskapet utgörs av fjäll, myr, skog, samhällen och stadsmiljö. Vindelälven- Juhtatdahka präglas av det rika samiska och svenska kulturarvet där språk, kultur, och hantverk riskerar att försvinna. Biosfärområdet vill därför vara ett modellområde för kulturell mångfald, identitet och kulturarv samtidigt som uppgiften att värna naturen och dess resurser är viktigt för arbetet inom biosfärområdet.